Foto: TT

Länsbor stoppas av Norge – karantänkrav införs

Uppdaterad
Publicerad

Nu rödlistar norska regeringen ytterligare sex svenska regioner. Det blir krav på karantän för invånare från bland annat Uppsala län.

Den norska regeringen meddelade på onsdagen att de rödlistar ytterligare sex svenska regioner, bland annat Uppsala, Östergötland och Dalarna.Invånare från dessa regioner ska sitta i karantän i tio dagar innan de åker in i Norge och anledningen är att dessa regioner haft över 20 nya bekräftade smittade coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. De följer därmed Norska Folkehelseinstituttets (FHI) rekommendation som kom i måndags. 

Bara tre regioner får åka utan karantän

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Uppsala, har inga synpunkter på hur Norge tolkar smittläget i omvärlden men ser det inte som en varningssignal att Uppsala hamnar på ”röda listan”.

Coronaviruset i Uppsala

– Det ser ganska bra ut här jämfört med hur epidemikurvan sett ut tidigare. Det skvalpar på oerhört mycket lägre nivå än vad det gjort tidigare. Överlag är vi nöjda, har Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala, tidigare sagt till SVT Uppsala.

Sedan tidigare är tolv regioner rödlistade av norska regeringen, och det är bara invånare från Södermanland, Kalmar och Västerbotten som kan åka in i Norge utan att sitta i karantän.

Så stor är risken för en andra våg i Sverige:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet