Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget: Fler förstahandskontrakt till våldsutsatta kvinnor Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppsalahem bör avsätta fler lägenheter för våldsutsatta

Uppdaterad
Publicerad

De som utsätts för våld i nära relation ska lättare kunna få ett förstahandskontrakt på hyresmarknaden. Det föreslår Moderaterna i Uppsala i en motion. Styret i Uppsala kommun misstycker inte, men partierna har olika uppfattning i frågan.

– Har man varit nere i helvetet och vänt så är det mer otrygghet det sista man behöver, säger Sofia Andersson, moderat i opposition och 2:e vice ordförande i socialnämnden i Uppsala.

Hon har lagt fram en motion där hon föreslår att människor som utsätts för våld i nära relation lättare ska få ett förstahandskontrakt på hyresmarknaden. Tanken är att Uppsala kommun tillsammans med Uppsalahem ska utreda möjligheterna att avsätta ett antal lägenheter och att försöka samverka mer med privata fastighetsbolag. Lägenheter som skall finnas tillgängliga att flytta in i, med kort varsel, menar Sofia Andersson. Exakt hur det skall gå till överlåter hon till utredningen.

Hur ska det finansieras?

– Ett första steg kan vara att lägga ner spårvägsprojektet och minska på kommunens administration, säger hon.

Hundratals lägenheter behövs

Det kan behövas minst 150 lägenheter årligen bara genom Kvinnojourens försorg, berättar Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef på kvinnojouren i Uppsala, som tycker att förslaget är bra.

– Hemmet ska vara tryggheten och där allting utgår ifrån, inte minst för barnen, säger hon.

Fler hyresrätter behövs

Socialnämndens ordförande, Hanna Victoria Mörck (V) anser att det är bra att frågan lyfts, men tror inte att förslaget är särskilt lätt att genomföra.

– Jag behöver titta lite närmare på motionen innan jag vet hur vi ska besluta, men vi har inte så många hyresrätter i Uppsala. Sedan är det en matchningsfråga där till exempel storleken på familjen ska matchas med storleken på lägenheten. Det viktigaste är att vi jobbar med grunden – att vi ska ha tillräckligt många hyresrätter och med rimlig hyra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.