Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Ett effektivt sätt att sprida coronasmitta, menar Uppsalaläkaren Björn Olsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppsalaläkarens oro: ”Väldigt effektivt sätt sprida smittan”

Publicerad

Demonstrationen i Stockholm mot rasism och polisvåld som hölls på onsdagskvällen samlade hundratals människor – kanske fler.

– Djupt olyckligt, säger Uppsalaläkaren Björn Olsen som befarar att smitta spreds.

Demonstrationen på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen ”Black lives matter” hade tillstånd för 50 personer – men betydligt fler dök upp.

Polisen valde då att skingra folkmassorna. Men att så många samlades på ett och samma ställe oroar Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Om vi har ett par superspridare där, så är det ett väldigt effektivt sätt att sprida smittan på, säger han.

Protesterna skedde mot bakgrund av 46-årige amerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande i förra veckan.

Se mer från demonstrationen och hör Björn Olsens kritik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.