Enligt åklagare Moa Blomqvist kommer utredningen att pågå minst en månad till. Foto: SVT/TT

Utredning mot misstänkt serievåldtäktsman växer – fler offer identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nått fram till 16 kvinnor som har berättat att mannen på olika sätt har förgripit sig på dem. Minst sex av misstankarna gäller våldtäkt.

– De har träffats frivilligt i dejtingsammanhang, säger åklagare Moa Blomqvist.

Mannen nekar i sin tur till brott.

Den omfattande utredningen mot Uppslabon i 45-årsåldern växer för varje dag som går. Sedan första anmälningen vid årsskiftet har ytterligare 15 kvinnor trätt fram, och fler kan det bli.

– Vi har sex målsägare där jag bedömer att det föreligger sannolika skäl för våldtäkt, och för det är han häktad. De har träffats frivilligt och sedan har det skett sexuella övergrepp, säger åklagare Moa Blomqvist, som leder förundersökningen.

– Utöver det finns ett antal kvinnor som utsatts för andra brott, men de är inte häktningsgrundande.

Kränkande situationer

Ett av dessa brott – som gäller flertalet kvinnor – är kränkande fotografering.

– Det handlar om att fotografera en person i ett privat utrymme, och det är han i olika former misstänkt för, säger Moa Blomqvist utan att vilja gå in på vilket typ av kränkande situation kvinnorna ska ha befunnit sig i.

Kan finnas fler offer

Även om polisen, genom att gå igenom olika typer av material och källor, har nått fram ett stort antal kvinnor finns det fortfarande potentiella offer man inte fått kontakt med.

– Det är helt vanliga kvinnor det här, som lever vanliga liv. Det är ingen särskild grupp eller så. I vissa fall ha de och mannen träffats flera gånger i dejtingsammanhang.

Mannen nekar till alla brottsmisstankar, varav den äldsta sträcker sig tillbaka till 2015. Under tiden han har suttit häktad har tillgångar värda 575 000 kronor tagits som säkerhet till eventuella skadestånd.

Misstänks för sex våldtäkter under fem år

• December 2019, två misstänkta fall

• September 2019

• Augusti 2019

• Juli 2017

• Oktober 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.