Utredning om journalistens död läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Mordutredningen gällande den pakistanske journalisten Sajid Hussain, som i slutet av april påträffades död vid Ulva kvarn, läggs ned.

Den 39-årige journalisten Sajid Hussain fick politisk asyl i Sverige 2018. Dessförinnan hade han för nyhetssidan Balochistan Times rapporterat om korruption och mänskliga rättigheter i Pakistan.

Sedan januari var han inskriven vid Uppsala universitet, där han även arbetade som lärare. Två månader senare försvann han spårlöst och anmäldes försvunnen och en förundersökning inleddes.

Mordutredning läggs ned

I slutet april anträffades han död vid Ulva kvarn norr om Uppsala och utredningen – ledd av åklagare Ulrika Lindsö vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet – omrubricerades till mord.

Nu lägger åklagaren ned förundersökningen.

I ett mejl till SVT Nyheter Uppsala skriver Ulrika Lindsö att utredningsåtgärder – som bland annat rättsmedicinsk obduktion och vittnesförhör med personer som umgåtts med Sajid Hussain strax innan försvinnandet – har försvagat misstanken om brott.

”Sammanfattningsvis saknas det numera anledning att anta att brott under allmänt åtal har förövats”, skriver åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.