Foto: SVT

Utredning fastslår: Mycket allvarliga brister i kommunens handläggning

Uppdaterad
Publicerad

I mars tillsatte Uppsala kommun en extern utredning efter anklagelser om oegentligheter i den egna biståndshandläggningen. Nu är utredningen klar – och den fastslår att det förekommit allvarliga brister, men att brott inte går att styrka.

Det var efter misstankar om att personal inom vårdbolaget Attendo fuskat med registrering av arbete, som uppgifter framkom om att även handläggare på kommunen kan ha varit inblandade.

Attendo pekade då på att ett fåtal handläggare stått för en stor del av biståndsbesluten i det område där hemtjänstpersonal misstänks ha fuskat.

Attendofusket

SVT Nyheter har tidigare tagit del av de omkring 50 biståndsbesluten i området, och kan utifrån det se att samma handläggare dessutom tagit flera av de största besluten där personer beviljats över hundra timmar hemtjänst i månaden.

Allvarliga brister

I undersökningen som nu färdigställts konstaterar den externa utredaren att man inte kunnat styrka att brott har begåtts, baserat på den dokumentation som finns tillgänglig. Man har heller inte kunnat visa att det förekommit bedrägerier.

Däremot finner man brister i handläggningen, varav några bedöms vara mycket allvarliga. Bland annat har handläggare i vissa fall inte haft kontakt med brukare, utan enbart med anhöriga. Dessutom konstaterar utredaren att det saknas rutin för att fastställa brukarens identitet, och att relevanta uppgifter saknas i utredningarna.

Bristerna möjliggör bedrägerier

Utredaren konstaterar vidare att volymerna för de granskade biståndsbesluten är väldigt höga i jämförelse med andra kommuner och har så varit över längre tid.

”De beskrivna bristerna i handläggning och dokumentation kan potentiellt nyttjas för att möjliggöra bedrägerier vilket medför att myndighetsutövningen är sårbar”, skriver man i rapporten.

Kommunen uppger att man nu kommer vidta åtgärder genom att se över arbetssätt, metodstöd och rutiner. I åtgärderna ska även kompetensförstärkning och annat stöd till handläggarna ingå.

SVT har sökt äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) för en kommentar.

Video: Här fångas hemtjänstfusket på bild – steg för steg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet