Foto: Utryckning Uppsala/SVT

Utredningen kring Gottsundabranden färdig: ”Motiv saknades”

Uppdaterad
Publicerad

De två flickor som misstänkts för den så kallade Gottsundabranden binds till brottet via övervakningskameror. Men utredningen läggs ner eftersom flickorna vid tillfället var under 15 år gamla.

Ett omfattande utredningsarbete är över. Den 8 oktober 2018 brann Gottsundaskolan ner i en misstänkt mordbrand. Redan när branden rasade som värst hade två flickor, båda under 15 år gamla, gripits. De anses skyldiga till branden men kommer aldrig att dömas. Deras ringa ålder har gjort att utredningen bedrivits som en så kallad LUL 31-utredning. Syftet är att ge socialtjänsten underlag för att bedöma behovet av insatser framöver.

I ett pressmeddelande skriver åklagaren också att motivet för den anlagda branden inte ska ha varit ett hämndmotiv. Beslutet att tända på ska ha tagit på plats i skolan.

De båda tjejerna har i förhör lämnat samstämmiga uppgifter och erkänt att de tagit sig in i skolan. Delar av händelseförloppet ska ha filmats av övervakningskameror.

Från åklagarsidan är fallet nu avslutat och nedlagt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.