Foto: Jonas Ahlman/Sveriges RadioVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utvisas – tjänade 180 kronor för lite

Uppdaterad
Publicerad

En Uppsalafamilj ska utvisas till Iran efter att ha bott i Sverige i fem år. Detta eftersom att pappan under en period tjänat 180 kronor i månaden för lite. Detta rapporterar P4 Uppland.

– Det känns som att mitt liv kommer bli förstört. Jag har alla mina vänner här. Allt jag har är här. Sverige betyder allt för mig, säger 15-årige sonen Sina Ahmadi till P4 Uppland.

För tre veckor sedan fick familjen Ahmadi ett beslut från Migrationsverket. Familjen ska utvisas. Detta på grund av att pappans Mehdi arbetsgivaren betalat 180 kronor i månaden för lite i lön under fem månader.

Bott fem år i Sverige

Enligt P4 Uppland är familjen rotad i Sverige, efter fem års vistelse. Den äldre sonen Hesam Ahmadi pluggar på universitetet, och har även en flickvän här.

– Sverige är mitt hemland. Jag menar, varför? Jag fattar inte hur det kan bli så här, säger Hesam Ahmadi.

900 kronor

Utvisningbeslutet kom efter att Migrationsverket uppdagat att lönen som pappan Mehdi fått under fem månader förra året legat under kollektivavtalsgränsen: 19 500 kronor istället för det avtalsenliga 19 680 kronor. Felet uppdagades då hans arbetstillstånd skulle uppdateras i mars i år.

– Ja, jag förstår att det kan låta orimligt, men syftet är att de som kommer hit och får ett arbetstillstånd ska omfattas av samma villkor som personer som redan finns på den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Arvidsson Wemmert som är enhetschef på Migrationsverket till P4 Uppland.

Summan spelar ingen roll

Enligt Migrationsverket har Mehdi Ahmadis lön varit för låg. Att det just i fallet handlar om 180 kronor spelar ingen roll menar Johan Arvidsson Wemmert.

– Ja, jag förstår om det upplevs som orimligt i det enskilda fallet. Men är inte villkoren uppfyllda så är de inte det, säger Johan Arvidsson Wemmert till P4 Uppland.

Familjen valde att överklaga beslutet, då de ville påvisa att det inte var deras fel att villkoren inte var uppfyllda – men utan gehör.

– Jag har ingen framtid i Iran, säger Sina Ahmadi till P4 Uppland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Mer i ämnet