Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sabina Carlsson vid länsstyrelsen berätta hur svartsjuka kan ta sig uttryck. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Svartsjuka bland ungdomar: ”Är inte gulligt”

Uppdaterad
Publicerad

I syfte att motverka våld i relationer bland unga startar för åttonde året i rad den riksomfattande kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”. Årets kampanj riktar sig framför allt till personer runt omkring den utsatta – till exempel lärare, föräldrar och vänner.

– Vi behöver ta det här våldet i ungas nära relationer och parrelationer på allvar, säger Sabina Carlsson vid länsstyrelsen i Uppsala.

För att synliggöra ämnet kommer kampanjen bland annat att spridas i sociala medier och synas på tågstationer runt om i landet. Det går även att ladda ned eller beställa tryckt material – till exempel metodmaterial för yrkesverksamma. Kampanjen är ett samarbete mellan länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1 000 Möjligheter som driver ungarelationer.se.

– Det kanske finns en normaliserad bild, eller en nidbild, av att svartsjuka är någonting gulligt. Vi behöver prata med unga och barn om vad en god relation är, säger Sabina Carlsson, regional samordnare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Våld i nära relation

Var tredje ung utsatt för våld

I en nyligen publicerad undersökning från Stiftelsen allmänna barnhusfonden och Jämställdhetsmyndigheten uppgav nästan var tredje svarande, som någon gång dejtat eller haft en relation, att de blivit utsatta för våld. De svarande gick i årskurs nio, och det vanligaste våldet handlade om digitalt psykiskt våld.

– Svartsjuka kan handla om att man inte får ha kontroll på sina egna sociala medier eller att man får inte vara vän med vem man vill på sociala medier, säger Sabina Carlsson.

Kampanjen pågår under februari och mars. Här finns mer information den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet