Var tredje anställd på särskola fick covid – skyddsombudet förklarar varför hon stängde arbetsplatsen. Foto: SVT

Var tredje anställd covid-smittad – skyddsstopp på skola hävs ändå

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags stängde skyddsombudet ned Eriksbergsskolans särskoleverksamhet. De senaste veckorna hade åtta av 26 i personalen smittats av covid-19. Men i dag hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet – men krävde att Uppsala kommun förser personalen med skyddsutrustning.

Antalet covid-smittade anställda började växa under vecka 43. Fram till nu hade åtta av 26 i personalen på särskolan smittats. Det fick skyddsombuden vid Kommunal och Lärarförbundet att agera och utfärda ett så kallat skyddsstopp.

Under onsdagen fick varken anställda eller de 46 eleverna befinna sig på skolan.

Coronaviruset i Uppsala

Krav på kommunen

Arbetsmiljöverket bedömer om skyddsstopp är motiverade eller inte. På torsdag eftermiddag kom beskedet att stoppet skulle hävas. Men samtidigt ställdes krav på Uppsala kommun.

I särskoleverksamheten är det svårt att hålla avstånd mellan anställda och elever. Därför ska det finnas skyddsutrustning på arbetsplatsen.

– Nu ska vi utbilda i hur den används, säger Erik Ojala, grundskolechef.

– Vi kommer att behöva jobba mer med rutiner för att inte få mer sjuka, säger Linda Jenvall, skyddsombud för Kommunal och själv anställd på arbetsplatsen.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet