Var tredje coronatest positivt: ”Det är ganska brutalt”

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan ökar fortsatt mycket snabbt i Uppsala län. Just nu får drygt 30 procent av alla som testar sig positiva provsvar.

– Var tredje prov är ganska brutalt, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala.

Dag efter dag ökar smittspridningen i länet, den senaste sjudagarsperioden har drygt 4 000 personer bekräftats smittade enligt siffror som kom under tisdagen.

– Det är förfärligt mycket virus ute i samhället just nu, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Uppsala

45 covidsjuka personer vårdas för närvarande på sjukhus, enligt de senaste siffrorna, varav cirka 20 personer har covid i smittsam fas. För många upptäcks smittan på sjukhuset när de söker vård för annat.

– Förutom de som har fått sin tredje dos så är det inte någon jättestor skillnad på ovaccinerade och vaccinerade i att få sjukdom, men sen är den där sjukdomen så olika för de två grupperna, säger Nöjd.

De flesta vaccinerade kan räkna med ett förlopp som liknar en förkylning, möjligen influensa, där man snart känner sig bra igen, förklarar smittskyddsläkaren.

Hör mer om coronaläget nu och de närmaste veckorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet