Vårdagjämning idag – en jämn vårdag

Uppdaterad
Publicerad

Vid vårdagjämningen är natt och dag ungefär lika långa. Och kanske framför allt, dagen är lika lång över hela jorden, vilket skänker en härlig känsla av gemenskap.

Att natt och dag är lika långa är en sanning med modifikation. Eftersom solens strålar bryts och sprids i atmosfären når solens strålar lite över halva jordklotet på en gång, så därför är dagen något längre än natten. Dagen blir också längre än natten eftersom man räknar solnedgången som när hela solskivan nått under horisonten.

Vår- och höstdagjämning är kanske enklast att förstå om man ser på jorden och solen i ett perspektiv från rymden såsom bilden visar. När jordaxeln är vinkelrät mot solen lyser solen lika mycket på norra som på södra halvklotet, och det sker vid vår- och höstdagjämning. Lutar jordaxeln mot solen blir dagen längre på norra halvklotet och tvärtom när jordaxeln lutar från solen. När lutningen är som störst inträffar sommar- och vintersolstånden.

Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan en exakt tidpunkt när solen står exakt vinkelrätt mot jordaxeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer