Polisen tog under eftermiddagen beslut om att vargen skulle avlivas. Detta med hänvisning till människors säkerhet. Foto: SVT

Vargen i Tierp har skjutits: ”Kunde utgöra hot mot människor”

Uppdaterad
Publicerad

Vargen i Tierp har skjutits – efter beslut av polis. Den observerades under tisdagseftermiddagen i en bakgård i ett bostadsområde. Vargen sköts då den kunde utgöra ett hot mot människor enligt polisen.

Under eftermiddagen gjordes det en vargobservation i Tierp i Uppsala län. En varg hade tagit sig in i tätorten och attackerat ett rådjur.

Länsstyrelsen, polis och ett jaktlag larmades till platsen. Främst för att säkerställa säkerheten för människorna i vargens närhet. Vargens sågs då ströva omkring bland annat på bakgårdar, men också på en lekplats i närheten.

Vargen skjuten

Vid 13:40-tiden meddelade polisen att ärendet hade tagits över av dem från Länsstyrelsen i Uppsala län, samt att vargen skjutits.

– Det är inte vi som fattat beslutet, det är polisen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Madeleine Andersson bor i närheten och såg vargen ligga på marken.

– Det stod två personer intill och sedan kom de med en fyrhjuling och hämtade den, säger hon.

Enligt polisen sköts vargen då den kunde utgöra ett hot mot människor.

Lagrum

Det är jaktlagens nionde paragraf ger polisen rätt att avliva vilda djur.

– Det här är jättetråkigt, men det är sådant som händer – men människors liv och hälsa står över vargar, säger Daniel Wikdahl vid Uppsalapolisen.

Den var inte rädd för vare sig människor eller skottlossning enligt polisen. Det ifrågasätter Rovdjursföreningen.

– Man kan inte säga att den är farlig för allmänheten, men det är polisens bedömning och de har den rätten att ta det beslutet, säger ordförande Jan Bergstam.

Vargens ”orädda” beteende förklarar Jan Bergstam med att vargen var fokuserad på det dödade rådjuret.

– Om den har ett byte är den fixerad vid att komma undan med det. Man borde ha avvaktat och sett till att folk höll sig därifrån istället. Om de hade låtit vargen vara och fått äta rådjuret så hade den gått därifrån, säger han.

”Ingen värdering”

Länsstyrelsen hade under eftermiddagen varit på plats i Tierp för att försöka skrämma bort vargen.

– Men polisen beslutade att avliva den och det är upp till dem – vi lägger ingen värdering i det, säger Sebastian Olofsson.

Efter avlivandet konstateras att vargen var skadad i bland annat ett bakben. Vargkroppen kommer att omhändertas av länsstyrelsen.

Rebecca Holmstedt var en av de boende i området som fångade vargen på film. Läs om hur hon upplevde mötet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.