Ensilering ska göra vass mer lättsmält, säger Anders Kiessling vid SLU. Foto: SVT

Vass kan bli framtidens djurfoder – ”Har stor potential”

Uppdaterad
Publicerad

Vass kan vara framtidens djurfoder och vassproduktion kan samtidigt motverka övergödning i vår vatten. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, undersöker nu hur vass kan bli mer lättsmält för djuren.

Vass har ibland använts av lantbrukarna som reservföda men är svårsmält för djuren och nu vill forskarna undersöka om ensilering – alltså tillsatser av enzymer kan bryta ner vassen och göra den med lättsmält.

– Vass har ett näringsvärde ungefär som hö. Det passar till häst och till kor som inte mjölkar, säger Anders Kiessling, Professor i akvakultur vid SLU.

Nu vill man utveckla vassproduktion i stor skala och samarbetar med näringslivet.

Kan ge friskare vatten

Vassproduktion kan även vara bra för miljön eftersom vass tar upp mycket näring ur övergödda vatten.

– Vi kan både få ett friskare Östersjön och mer inhemsk matproduktion, säger Anders Kiessling.

Se hur man experimenterar med vassen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.