Som ett extra styrkepass, så ser Tina Alnäs på vattenhämtningen. Foto: SVT

Vattenproblemet kvar i Björklinge – inget porlande i påsk

Uppdaterad
Publicerad

De Björklingebor som ställt in sig på äggfest i helgen får se till att koka dem i vatten från de utplacerade tankarna och behållarna på orten. Två veckor efter upptäckten av förhöjda PAH-halter är inte problemet löst.

Den dåliga nyheten för Björklingeborna är att vattenhämtningen fortsätter, oklart hur länge. Den bra nyheten är dock att Uppsala Vatten kan ha ringat in problemet.

– Vi har hittat ett område med förhöjda värden, och det ska vi undersöka närmare nu, säger Bertil Lustig som är ansvarig för dricksvattnet vid Uppsala vatten.

Björklingeborna börjar vänja sig vid att vattenförsörjningen kräver mer arbete. Det är inga villda protester, inte ens gnisslande tänder, vid tankställena.

Vill ha en prognos

Men det som gnager är Uppsala Vatten inte har kunnat lämna någon progos.

– Det är klart att man blir lite trött av att åka sex mil med vatten, och vill veta när problemet är löst, säger en de boende i närheten, Christina Larsson-Lagerqvist.

Och så är läget alltjämt, för även om Uppsala Vatten tror sig ha hittat roten till problemet, så kommer inga prognoser:

– Jag kan inte säga hur långt det tar att lösa det här, säger Bertil Lustig.

Klippet: Så går snacket vid tappställena i Björklinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.