Brist på veterinärer oroar hundägare inför julhelgen

Publicerad

Bristen på veterinärer har varit stor under en längre tid. Nu oroas hundägare inför julhelgen – då extra många faror finns för de fyrbenta vännerna.

– Ett förgiftat djur dör snabbt, säger uppfödaren Susanne Ekstedt.

För många innebär julhelgen fest med god mat och pynt i fönstret. Men det är också en riskhögtid för smådjur, där frestande julbord kryllar av giftiga saker och paketsnören kan trassla sönder magarna på djuren.

Addera att det i år finns många nya, oerfarna ägare i och med hundboomen under pandemin.

– Den kombinationen, och att det är veterinärsbrist, är väldigt oroande. Tänk om något händer och de inte kan få vård när det behövs. Det kan vara flera timmar bilresa till närmsta akutvård. Ett förgiftat djur hinner avliva på den tiden, säger Susanne Ekstedt.

”Otroligt tufft beslut”

SLU Universitetsdjursjukhuset i Uppsala har sedan ett år tillbaka haft akutintaget stängt mellan 22 på kvällen och 07 på morgonen, vilket man även kommer att ha under kommande storhelger.

– För oss var det ett otroligt tufft beslut att behöva stänga nattetid. Det är kopplat till personalbrist och att vi bedriver mer avancerad vård än tidigare, så vi har helt enkelt inte möjlighet att hålla intaget öppet dygnet runt då vi behöver ta hand om inneliggande patienter, säger Anna Kjerrman, tillförordnad klinikchef på smådjurskliniken.

Drev mot veterinärer

Veterinärbristen är så akut att frågan nu ligger på regeringens bord. SLU Universitetsdjursjukhuset vill kunna återgå till dygnet runt-öppet så snart som möjligt, men då krävs det fler anställda med rätt kompetens, anser Anna Kjerrman.

– Det är svårt. Det är mycket tuffare att vara veterinär i dag, djurägare har högre krav och tonen på sociala medier är hemskt. Dreven som startas mot personalen gör det inte lättare att rekrytera personal, säger hon.

I klippet ovan berättar Susanne Ekstedt – omgiven av hundvalpar – om oron inför jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.