Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolpersonal och fackförbund vittnar om bristande skyddsutrustning inom skolan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Skolpersonal om pandemin: ”Vi blir kastade under bussen”

Uppdaterad
Publicerad

I december krävde Lärarnas Riksförbund att skolpersonal i Uppsala skulle få visir av kommunen för att bättre kunna skydda sig under arbetet. När smittan nu går ner i åldrarna höjer man rösten ytterligare.

– Vi är ett år in i pandemin och ingenting har blivit bättre, säger Helena Dübeck, fackligt aktiv lärare.

Om en klass har flera smittade elever sätts den i karantän och på gymnasienivå bedrivs undervisningen växelvis på distans. Så har Uppsala kommun sedan en tid tillbaka försökt motverka smittspridning inom skolan.

Men skolpersonal ska vara på plats, i vad som beskrivs som i många fall trånga lokaler utan möjlighet till distans. Vilket man tidigare flaggat för.

”Kastade under bussen”

En av dem som smittats av coronaviruset är Johan Zetterberg, socialpedagog och skyddsombud på Tunabergsskolan.

– Jag har full förståelse för att vi måste offra oss, alla barn kan inte vara hemma då sjukvårdspersonal måste jobba. Men ändå, vi blir kastade under bussen, säger han.

Följer rekommendationer

Enligt Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, gör kommunen regelbundna riskanalyser och följer smittskyddets rekommendationer.

– Vi har personlig skyddsutrustning i särskolan och förskolan, där finns det situationer som kräver mycket närhet, säger hon.

I klippet ovan berättar Helena Dübeck och Helena Hedman Skoglund om hur de ser på situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet