Jeanette Escanilla (V) upprörs av attacken mot Alexander Bengtsson (M).

”En kniv mot demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Escanilla (V), som själv mottagit dödshot kräver att samhället tar större ansvar för fritidspolitiker som Alexander Bengtsson, och hon vill se krafttag mot dem som hotar.

Jeanette Escanilla (V), har berättat om hoten mot henne i både Uppdrag granskning och i Upsala Nya Tidning, UNT.  Hon reagerar med bestörtning när hon hör att den som utsattes för knivattacken under natten var Alexander Bengtsson.

– Herregud! Det är ju hemskt!

Knivattack mot Uppsalapolitiker

Under veckan har hon, Alexander Bengtsson och flera andra lokala politiker berättat om hoten mot dem i UNT. Attacken mot Alexander Bengtsson kom alltså mindre än två dagar efter att hans berättelse publicerades.

– Jag är mörkhyad, homosexuell, adopterad och invandringsvänlig... det blir för mycket för vissa att hantera, sa han till UNT då.

I artikeln som publicerades på måndagen berättar han om ett hatdrev som dragit igång på olika sajter och om näsbenet som fortfarande gör ont efter en misshandel i Stockholm för två veckor sedan.

Läs mer: Uppsalapolitiker attackerades med kniv

”Kniv mot demokratin”

Jeanette Escanilla, som utsatts för allt från dödshot till hot om sexuellt våld, säger att hon känner igen sig i Alexander Bengtssons erfarenheter.

– Jag känner igen mig i hans situation. Det är förfärligt att det ska gå så långt att man blir hotad, där man ständigt befinner sig och ständigt lever i skräck, och som gör att man mår så dåligt att man ifrågasätter om man ska fortsätta som politiker.

Precis som Alexander Bengtsson så är Jeanette Escanilla  fritidspolitiker, och hon anser att partierna måste ta ett större ansvar för att motverka hot och våld mot fritidspolitikerna.

– Partierna måste ta den här frågan på allvar, inte bara när det gäller toppolitiker, utan även fritidspolitiker måste känna oss trygga i det vi gör. Jag är ledsen och förbannad över det som hänt Alexander, men det som hänt är en kniv mot demokratin, säger hon.

Hoten handlar om hudfärg

Hon är stolt över att Alexander Bengtsson trots hoten fram till idag valt att fortsätta som politiker. Liksom honom upplever Jeanette Escanilla att hoten inte sällan handlar om hudfärg:

– Vi är många icke vita svenskar som lever under hot och hat. Det är väldigt tydligt att det finns en rasistisk grund i hoten och ett hat mot oss som lyfter frågor som vissa är obekväma med, säger hon.

Det är ännu inte fastställt att tisdagsnattens dåd handlade om etnicitet, men polisen utreder om det går att klassa knivattacken som ett hatbrott.

I Jeanette Escanillas fall har hoten påverkat henne både fysiskt och psykiskt, och lett till en långtidssjukskrivning:

– Jag har haft ett helvete under nästan ett år, och verkligen fått jobba för att komma tillbaka. Det har påverkat min familj och gjort mina barn, som varit inblandade i hoten, oroliga. Jag känner mig fortfarande väldigt skakad idag, man mår inte riktigt som man skulle vilja.

Vill att straffen skärps

Nyligen dömdes en man till tre månaders fängelse för att ha sexuellt trakasserat Jeanette Escanilla och tio andra politiker. Men hon anser att det inte var tillräckligt, och att straffen mot dem som hotar och trakasserar politiker bör skärpas.

– Vi måste sätta stopp för den utveckling som finns där människor idag dödshotas. Det kan vi bara göra genom att signalera att det här är inte okej.

Jeanette Escanilla menar att såväl polisen som de politiska partierna kan ge stöd i större utsträckning än de gör idag, och att man måste stötta även lokala politiker.

När det gäller Alexander Bengtsson vill hon betona att han är en viktig person för politiken, och att alla ska känna sig välkomna och trygga i det man vill göra inom politiken.

– Jag skulle jättegärna vilja träffa honom och ge honom en kram, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack mot Uppsalapolitiker

Mer i ämnet