Vigda kan vara ogifta

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal par som gift sig borgerligt under våren i Uppsala kan fortfarande vara ogifta.

Ett trettital brudpar vigdes i februari i år av det tidigare kommunalrådet i Uppsala Lena Hartwig. Nu visar det sig att hennes förordnande som vigselförrättare hade gått ut. Och nu kan vigslarna komma att underkännas av Skatteverket.

”Kände mig väldigt gift!”

Vigda – men inte gifta

Anders Thelander gifte sig i februari. Det var i alla fall vad han och hans fru Ulrika trodde. Men nu kan deras vigsel komma att upphävas.

-Det var ju lite förvånande. Jag kände mig väldigt gift i morse när jag vaknade – tills du ringde!

ABC: Hur känns det nu då?

-Det känns nog som att jag älskar min eventuella fru lika mycket som tidigare, säger Anders Thelander.

”Höll på att trilla av stolen”

Lena Hartwig har varit vigselförrättare i många år, och det är kommunen som har ansökt hos länsstyrelsen om förordnanden som vigselförrättare för henne.

Men i slutet av förra året glömdes detta bort av både kommunfullmäktige och kommunens tjänstemän, och det var först vid påsk som hon fick veta att hennes förordnande inte hade förlängts.

-Då höll jag på att trilla av stolen. Jag fick en chock faktiskt. Det innebär ju faktiskt att de här människorna faktiskt inte är gifta. Och det kan ju ställa till enorma problem för dem. Jag med min godtrogenhet och kommunen med sina misstag i handläggningen har tillsammans ställt till det på det här sättet, säger Lena Hartwig.

”Kanske ska tacka Lena”

Kommunen ska nu försöka få länsstyrelsen att bevilja ett retroaktivt förordnande för Lena Hartwig. Om inte det går kan de som trodde att de gifte sig i februari bli tvungna att vända sig till regeringen.

-Det som står i lagen är ju att regeringen på ansökan av de som ville bli gifta kan förordna att en vigsel ska gälla, säger Lars Tegenfeldt på Skatteverket.

Om vigslarna underkänns kan det ställa till en hel del bekymmer för de som vigts av Lena Hartwig. Men Anders Thelander är inte så orolig.

-Då kanske vi kan göra allt det där som vi inte gjorde när vi bara hoppade in. Så vi kanske ska tacka Lena för den här möjligheten att gifta oss igen. Den enda som blir ledsen är väl svärmor. Jag lovade henne efter vigseln att vi inte skulle göra om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vigda – men inte gifta

Mer i ämnet