Gifta på låtsas – i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Häromdagen fick Fredrik och Nina i Nacka ett omtumlande besked från Skatteverket på sin ettåriga bröllopsdag. Deras äktenskap är ogiltigt eftersom vigselförrättaren inte var behörig. Många andra par har också drabbats.

-Vi fick ett brev från Skatteverket som talade om att vi inte var gifta, berättar Fredrik Lindblad.

ABC: Vad tänkte ni när ni hörde det?

Vigda – men inte gifta

-Det kändes så overkligt, för vi satt ju och läste alla gratulationsbrev på vår ettårsdag, säger Nina Lindblad.

Ringarna sitter kvar på fingrarna, och symbolvärdet är så klart lika starkt som tidigare Men formellt är Fredrik och Nina Lindblad från Nacka inte ett gift par.

-Man tänker ju lite grand att om någonting hade hänt – var hade vi stått då, rent juridiskt?, frågar sig Fredrik Lindblad.

ABC har tidigare berättat om en vigselförrättare i Uppsala som inte var behörig, och samma sak har nu alltså hänt i Nacka.

15 andra par drabbade

Paret fick kontakt med vigselförrättaren via Värmdö kommuns hemsida, där han listades som en av kommunens omkring tio behöriga vigselförrättare. Men mannens licens gick ut i början av 2011 och förnyades aldrig.

Själv trodde han att han hade förlängt, men det registrerades aldrig hos Länsstyrelsen.

Mer än 15 par har vigts av vigselförrättaren sedan hans licens gick ut, och vars giftermål nu alltså inte längre är lagliga, bland annat vigselförrättarens egen sons bröllop.

Nu ska Fredrik och Nina söka dispens hos regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vigda – men inte gifta

Mer i ämnet