De ”nygifta” skär bröllopstårtan, lyckligt ovetande om att de inte är gifta på riktigt. Foto: Privat

Nygifta blev ogifta

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelse. Så beskriver Daniel Lennartsson Gran känslan att upptäcka att han och ”gumman” trots vigsel, bröllopsfest och smekmånad inte är gifta.  

På Alla hjärtans dag i år, den 14 februari, vigdes Daniel Lennartsson Gran och Evelina Wall av före detta kommunalrådet Lena Hartwig.

Ceremonin hölls på ett hotell i Uppsala dit paret bjudit in sina närmaste släktingar och vänner till vigsel och middag och efter festligheterna åkte de nygifta på bröllopsresa till Egypten.  

Vigda – men inte gifta

Ännu ogifta

Men paret är ännu ogifta – precis som ett 30-tal andra Uppsalapar som under våren vigts borgerligt av Lena Hartwig. Under de många år som hon varit vigselförrättare har kommunen ordnat hennes förordnande genom att ansöka hos länsstyrelsen. 

Inför 2012 glömde kommunen bort att ansöka om ett nytt förordnande och igår beslutade länsstyrelsen att Hartwig inte godkänns som vigselförrättare i efterhand. Därför måste nu de ogifta paren antingen begära prövning hos regeringen eller ansöka om ny vigsel.   

-Jag tror inte att regeringen bryr sig så mycket om det. Det är upp till gumman att avgöra om vi ska begära prövning, annars satsar vi på samma datum 2013 – men med en annan vigselförrättare, säger Daniel Lennartsson Gran.   

”Olyckor händer”

Han säger att han själv inte är arg eftersom olyckor händer och att det inte var med avsikt som felet begicks.

-Men gumman är arg eftersom vår ”heliga dag” har blivit förstörd och jag känner mig ändå lurad.

Paret har inte hört något från vigselförrättaren, kommunen eller länsstyrelsen efter att problemet uppmärksammades i olika medier.

-Och det är nog det jag är mest besviken på – att det är medier som berättat att vi inte är gifta. Hade inte Upsala Nya Tidning ringt oss så hade väl mormor läst om det i tidningen och ringt och berättat. Jag tycker att det låter konstigt att det tar fyra månader att komma på att man inte får viga och att ingen sedan säger något om det till oss, säger Daniel Lennartsson Gran.

Oacceptabelt

-Om jag vore i deras situation skulle jag vara lika besviken, arg och ledsen, det får inte hända, säger Lena Hartwig.

Hon berättar att kommunen, som arbetat för att försöka få länsstyrelsen att i efterhand gokänna henne som vigselförrättare, nu när motsatt beslut fattats istället kommer att hjälpa paren att formulera ett yttrande till regeringen om omprövning. 

-Detta kommer paren få veta genom ett brev som vi skickar till paren nu efter att beslutet är fattat. Utöver det kan vi bara be om ursäkt för det som hänt och hoppas att det löser sig till det bästa. Men jag förstår om det tar tid att läka det här såret, säger Hartwig – som nu ansökt om förnyat förordnande som vigselförrättare. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vigda – men inte gifta

Mer i ämnet