Åsa Blomqvist har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon berättar om vad som hände hennes mamma. Foto: Privat/SVT

Vill hitta hjälten som räddade livet på hennes mamma

Uppdaterad
Publicerad

Klädd i nattlinne och tofflor gick 91-åriga Gerd, som lider av en demenssjukdom, ut i minusgrader och snö mitt i natten. En okänd ung man värmde henne i två timmar och räddade hennes liv.

– Vi vill så gärna hitta honom och säga tack, säger dottern Åsa Blomqvist.

Det var under natten mellan lördag och söndag som Åsa och Annikas mamma Gerd lämnade hemmet mitt i natten. Väl ute kunde hon inte komma in igen.

– Det är med gråten i halsen jag berättar, för det är så mycket känslor och tankar om vad som kunde ha hänt, säger Åsa Blomqvist.

Försöker få grannar att vakna

När Gerd står ute i kylan kommer en okänd ung man förbi. Mannen tar av sig sin jacka och håller Gerd varm i två timmar medan han försöker påkalla grannarnas uppmärksamhet för att få upp porten.

– Hon hade frusit ihjäl om han inte kommit, säger Åsa Blomqvist.

Till slut är det en granne som är uppe för att gå på toaletten som hör Gerd och mannen.

– Båda två hjälper lilla mamma in och bäddar ner henne. Grannen pratar en stund med den okände unge mannen som berättar vad som hänt. Vi har den här killen att tacka för att mamma lever, säger Åsa Blomqvist med gråten i rösten.

Efterlyser mannen på Facebook

Nu vill Åsa Blomqvist och hennes syster Annika Andersson få tag i mannen som räddade livet på deras mamma. Annika har lagt ut en efterlysning på Facebook som delats ett par tusen gånger.

– Vi vill så himla gärna ha tag på honom och tacka honom. Att det är en ung person som stannar mitt i natten, jag tycker att det är helt fantastiskt, att man bryr sig om äldre personer och vill hjälpa. Honom är vi evigt tacksam, säger Åsa Blomqvist.

Om de får tag i mannen vill systrarna gärna ge honom en kram, en blombukett och kanske även få tillfälle att bjuda honom på kafé.

Blev kraftigt nedkyld

Gerd har nu fått flytta till ett korttidsboende där hon blivit väl omhändertagen. De timmar som hon spenderade ute i kylan tog på krafterna och hon blev kraftigt nedkyld. Hon har fortfarande ont i kroppen och fötterna, men mår ändå under omständigheterna bra.

– De har tagit mycket prover och så, utgången vet vi inte än, men hon pratar och är glad. Hon väger bara 40 kilo och är väldigt liten. Vi tänker mycket på vad som kunde ha hänt, säger Åsa Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.