Vilthandläggaren: ”Vargen hade icke-önskvärda egenskaper”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den uppmärksammade vargattacken i ett villaområde i Tierp har flera reagerat kritiskt mot polisens beslut att skjuta vargen.

Polisen avlivade vargen med motiveringen att den betedde sig underligt och kunde utgöra ett hot mot människor.

– Är det människor i närheten, så utvärderar vi det som ett icke önskvärt beteende, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare i SVT:s Aktuellt.

Att skjuta vargen har mött kritik från bland annat Världsnaturfonden, som menar att vargen inte verkade hotfull mot människor. Biologer och rovdjursexperter menar att vargen stannade kvar i området för att bevaka sin byte.

Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län, var på plats i Tierp i dag och vill varken kritisera eller ha synpunkter på polisens beslut att skjuta vargen, utan menar att de agerade utefter den bedömning som gjordes på plats.

– Vi var på plats för att bevaka och ta reda på vilken sorts varg det är och för att dokumentera inför framtiden hur vargen betedde sig, exempelvis om den var oskygg eller hade andra icke-önskvärda egenskaper, säger han i SVT:s Aktuellt. 

Han håller med om bedömningen att vargen inte verkade särskillt skygg, utan höll sig kvar i området i flera timmar efter att rådjuret hade avlivats.

– Det kan vara så att den var kvar för att bevaka sitt byte, men är det människor i närheten, så utvärderar vi det som ett icke önskvärt beteende. En sådan rädsla för människor bör den ha, säger Sebastian Olofsson.

”Människor inte i fara”

Vargen är generellt ett skyggt djur, som i princip alltid så drar sig undan om de möter människor.

– Man vill inte heller att vargen ska vänja sig vid människors närvaro, eller lära sig att det finns mat i bostadsområden. I huvudsak ville man ha ut den från själva villaområdet.

Hur stor fara var människor i området i?

– Det går inte att säga, men sannolikt så var inte människor i fara. 

Efter vargen avlivats upptäcktes en del skador på kroppen, bland annat i bakbenen.

I Sverige har ingen människa dödats av vild varg på hundra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.