Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dagsläget kan det vara långa väntetider för att få diagnos och behandling för vulodyni, tidigare kallad vestibulit, något Socialstyrelsen vill ändra på. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Tre frågor om: Kvinnor med vulvodyni ska få effektiv hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En bättre och mer jämlik vård för kvinnor med vulvodyni, tidigare kallad vestibulit, ska bli verklighet i och med nya riktlinjer från Socialstyrelsen. I dagsläget kan det vara långa väntetider för vård och det saknas specialistvård överallt.

Provocerad vulvodyni drabbar främst unga kvinnor och innebär en brännande smärta när slemhinnan runt slidöppningen berörs, exempelvis vid sex. Två analyser från Socialstyrelsen visar på brister inom vården och ligger till grund för 18 nya riktlinjer för smärttillståndet.

– Den är ojämlik över landet, det finns inte tillgång till specialiserad vård överallt, säger Jenny Halldén, projektledare på Socialstyrelsesn.

I tillägg till det kan det också vara långa väntetider för att få diagnos och behandling, och det saknas kunskap i ämnet.

Hjälp för olika stadier

De nya riktlinjerna är till för beslutsfattare och ska fungera som stöd till hälso-och sjukvårdspersonal. De handlar exempelvis om diagnostik, behandling med olika typer av läkemedel, fysioterapi och stödjande samtal. Och är uppdelade i bas-, fortsättning- och specialiserad behandling med stöd för vilka åtgärder som kan ges i det olika stadierna.

De innehåller även en checklista, som kan fungera som ett hjälpmedel för vården att ställa rätt diagnos.

Projektet är en del av regeringens satsning på kvinnors hälsa.

I klippet hör du hur riktlinjerna kommer göra det bättre för kvinnor.

Provocerad vulvodyni är ett smärttillstånd som främst drabbar unga kvinnor. Många får en intensiv smärta vid vaginalt sex, och ofta påverkas också vardagsaktiviteter och det allmänna välbefinnandet. Det är oklart hur många som drabbas, men drygt 9 procent av alla kvinnor rapporterade lång och svår samlagssmärta i en nationell enkätundersökning från 2003.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer