Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Renita Sörensdotter på tre frågor om smärtor i underlivet. Foto: TT/Privat

Experten: ”Kvinnors smärta i underlivet bagatelliseras”

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som är positiv kring Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandlingen av vestibulit är Renita Sörensdotter, docent vid Uppsala universitet.

– Fantastiskt att det äntligen blir en samlad syn på hur man ska behandla.

Socialstyrelsens nya riktlinjer ska ge bättre vård och är till för beslutsfattare. De ska fungera som stöd till hälso-och sjukvårdspersonal och handlar exempelvis om diagnostik, behandling med olika typer av läkemedel, fysioterapi och stödjande samtal.

Renita Sörensdotter är docent i genusvetenskap och har genomfört flera studier vad gäller just vestibulit. Hon har intervjuat både drabbade och personal vid Ungdomsmottagningen – och välkomnar de nya riktlinjerna.

– Det jag sett är bland annat att de drabbade söker vård igen, igen och igen utan att få någon hjälp.

I klippet: ”Kvinnors smärta i underlivet bagatelliseras”.

Provocerad vulvodyni är ett smärttillstånd som främst drabbar unga kvinnor. Många får en intensiv smärta vid vaginalt sex, och ofta påverkas också vardagsaktiviteter och det allmänna välbefinnandet. Det är oklart hur många som drabbas, men drygt 9 procent av alla kvinnor rapporterade lång och svår samlagssmärta i en nationell enkätundersökning från 2003.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.