Foto: Privat

Kollegan förvånad: ”Han är en offensiv person”

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Adolphson är en av de mest aktiva poliserna i sociala medier med kontot @YB_Sodermalm. Han ser både fördelar och nackdelar med det konto som Jale Poljarevius ligger bakom. Och han har en lösning på det hela.

Viktor Adolphson driver sedan länge kontot @YB_Sodermalm på twitter. Ett officiellt konto från polismyndigheten där han beskriver sin vardag som polis på Södermalm i Stockholm. Ibland med personlig touch och med privata åsikter, men aldrig i myndighetens namn.

– Om jag har en åsikt eller om någon frågar vad jag tycker i exempelvis en fråga om narkotikapolitik så är jag tydlig med att det jag då skriver är en privat åsikt, säger Viktor Adolphson.

”Blir otydligt”

Han har följt SVT Nyheter Uppsalas bevakning av Jale Poljarevius twitterkonto @polisenuppsala. Och han är förvånad över att flera inom kåren visat missnöje mot kontots språk.

– Jag har ju jobbat med Jale tidigare och det är en offensiv person. Visst kan man gå in och titta på enstaka formuleringar som att han skriver gäng ofta och ”utplåna” och så vidare. Men det känns lyft ur ett större sammanhang och inte intellektuellt hederligt, säger han.

Men problemet är väl snarare, som flera forskare och poliser riktat kritik mot, att det uppfattas som att allt handlar om gängbrottslighet i Uppsala?

– Ja, det kan jag hålla med om blir otydligt när det finns ett officiellt konto (@polisen_uppsala) och ett inofficiellt konto från Jale (@polisenuppsala). Jales verksamhet handlar ju mycket om gäng så det blir naturligt. Men det här borde man kunna lösa genom en tydligare beskrivning av kontot. Antingen som jag har löst det – med tydligt namn och bild på mig – eller en beskrivning av just Jales grupp, säger Viktor Adolhpson.

Ändrad attityd kring sociala medier

Du har drivit ditt konto YB_Sodermalm länge, sedan 2012. Hur är den allmänna bilden inom myndigheten kring poliser som twittrar?

– Mycket mer förståelse nu än då, så kan jag säga. De börjar väl se att det finns vinster med det här. Som att vi kommer närmare medborgarna och så, säger Viktor Adolphson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer