Timo Kloft var något trött efter att ha planterat träd 24 timmar i sträck. Foto: Privat.

Timo knep världsrekord i trädplantering

Uppdaterad
Publicerad

Timo Kloft har slagit världsrekord i trädplantering i Lycksele efter att ha satt över 21 000 plantor under ett dygn. Nu ska rekordet godkännas av representanter för Guinness rekordbok för att bli officiellt.

Paret Timo och Kathrin Kloft jobbar båda i skogsindustrin i Östersund och Kathrin har stått för de stora förberedelserna. Hon har märkt plantlådor, försökt visa hur många plantor som sätts, tagit hand om barnen och inte minst dokumenterat de 24 timmarna som världsrekordets utmanats.

Cirka 833 plantor i timmen

Det nuvarande rekordet för trädplantering under ett dygn ligger på drygt 15 000 plantor, något som Timo slog redan förra året med 17 681 plantor. Men rekordet godkändes inte då det inte ansågs tillräckligt dokumenterat och i år ville paret ta revansch, de hyrde in ett filmteam som skulle säkerställa bevisföringen.

– Timo har en dröm om att få komma med i Guinness Rekordbok med sitt namn, så vi har satsat på det, säger Kathrin Kloft.

Kommer ni försöka sätta ett nytt rekord nästa år igen?

– Nej, nu får det räcka, det är så mycket planering innan. Men om det finns någon utmanare kanske det blir aktuellt i framtiden, avslutar Kathrin.

Vad är Guinness rekordbok?

  • En bok som utkommer varje år och redovisar världsrekord inom olika områden.
  • 1955 utgavs den första engelska upplagan.
  • Boken ges ut i fler än 100 länder, i över 100 miljoner exemplar och på runt 40 olika språk.

Källa: ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.