Foto: Privat.

Världsrekordsförsök i plantering igång

Publicerad

Klockan sju på onsdagsmorgonen så satte Timo Kloft i gång att plantera sig in i Guinness rekordbok. Under ett dygn ska han plantera över 17.000 plantor i Björksele utanför Lycksele. Barndomskompisen Rene Schiller finns med i skogen för att peppa Timo.

I måndags bestämde sig Timo för att onsdagen skulle bli dagen han slår världsrekordet i plantering. I morse steg han upp och åt en lätt men energirik frukost för att sedan sätta igång med planteringen. Hans barndomsvän Rene Schiller finns med i skogen för att peppa och titta på.

– Timo skulle vara en elitidrottare om plantering var en sport. Han är så duktig, han ser fortfarande pigg och energirik ut. Det gäller att hela tiden fylla på med energi för att klara av det här, säger Rene Schiller.

LÄS MER: Timo tänker slå världsrekord i Lyckseleskogen

Kompisen avslöjar knepen

Timo Kloft satte han 17.000 plantor i fjol men saknade vittnen så det blev ingen rekord. Men barndomsvännen Rene Schiller avslöjar några knep Timo lärt sig och tagit till under dagens plantering.

– En grej är att byta skor ofta, så man har torra fötter och byter tryckpunkt på fotsulan. Då undviker man kyla och skavsår. Sen har Timo satt ihop en egen spellista som han kommer lyssna på hela dygnet, säger Rene Schiller.

Ifall världsrekordet går igenom så blir det en rejäl frukost, sömn och fest resten av dagen för Rene och Timo.

Uppdatering 12.24:

Nu har Timo satt 5.580 plantor, bara 11.240 kvar.

”Man måste tänka positivt”.

Uppdatering 17.55:

8928 plantor satta. En Facebookanvändare som följer Timos rekordförsök funderar om han någonsin tar någon rast.

Uppdatering 20.51:

Vid 20.20 hade Timo satt 11.160 plantor. När det återstod 11 timmar kvar hade Timo hunnit plantera hela 11.000 plantor, det vill säga gott om marginal för att slå rekordet om han håller samma tempo under kvällen och natten.

Följaren Maren Holdorf funderar om Timo har tillräckligt med växter för att plantera under 24 timmar.

Foto: Privat

Uppdatering 21.10:

SVT når vännen Rene Schiller som berättar att det går bra för Timo och verkar vara på god väg att lyckas slå rekordet.

– Det ser mycket bra ut, han har tröttnat till lite men håller fortfarande bra hastighet. Jag måste gå rätt fort bredvid honom för att hänga på, säger Rene.

Flera personer som kommit för att bevittna världsrekordförsöket har följt med ut till kalhygget där Timo går för att se honom. Trots att Timo ser ut att slå rekordet med råge så kommer han fortsätta de 24 timmarna ut.

– Internt så satsar han på 17.000 plantor, men vi får se! Han matar på för fullt, säger Rene som passar på att svara på frågan om plantorna kommer räcka hela dygnet:

– Absolut, det finns mycket mera plantor kvar!

SVT följer rekordförsöket under dygnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer