Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Konrad om varför han och hans kompisar valde att arrangera en speedkubing-tävling. Foto: Filip Jemtelius/SVT

11-åriga Konrad arrangerade speedkubing-tävling i Björneborg

Publicerad

11-åriga Konrad Bäck Ahlstedt saknade en lokal tävling i speedkubing. Sagt och gjort – tillsammans med sina kompisar Joar Örn och Theo Lindén gjorde dom sin egen.

Vid tävlingen deltog folk från hela landet men även personer som rest från utomlands.

– Folk från Finland och Danmark har också kommit hit för att tävla, säger Konrad Bäck Ahlstedt.

Konrad, Joar och Theo saknade möjligheten att tävla inom speedkubing i närheten. Oftast när det ska tävlas blir det mot större städer som till exempel Stockholm, Göteborg eller Malmö.

– Det är väldigt många som vill tävla men inte kan för att det är för långt bort, säger Konrad Bäck Ahlstedt.

Olika sorters kuber i 17 olika grenar

På grund av detta valde Karlstadskillarna att arrangera en tävling i Värmland och till slut landade det i Björneborg. Tävlingen arrangerades tillsammans med Svenska Kubförbundet (SveKub) och vice ordförande Daniel Wallin är glad över att tävlingar arrangeras utanför storstäderna.

– Det är kul att vi har tävlingar runtom i landet och ger möjlighet till de som bor på olika ställen att tävla, säger han.

Tävlingarna sker med flera olika sorters kuber och i 17 olika grenar som till exempel enhandsfattning eller ögonbindel. Varje tävlande får fem försök på sig att lösa kuben så snabbt som möjligt. Det bästa och sämsta försöken räknas bort och så räknar man ut snittvärdet på de tre återstående försöken.

Daniel Wallins personliga rekord med en ordinär Rubiks kub är 5.52 sekunder, se om han slår det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.