Schackmästaren Juri Krupenski checkade ut från Fröding hotell med en pokal. Foto: SVT

40 år av schack i Karlstad Open

Uppdaterad
Publicerad

Schacktävlingen Karlstad Open fyller 40 år och arrangörerna Karlstad Allmänna Schacksällskap slog på stort med bland annat dubbla prissummor och en juniorturnering för de yngre.

I huvudturneringen deltog 80 spelare och efter fyra dagars intensivt spel kunde pokalen delas ut.

Juri Krupenski arbetar till vardags som jurist i Estland och tävlar för den gotländska schaklubben Burgsvik Alva. Han har tidigare bott i Karlstad och valde bort Stockholmstävlingen Rilton Cup för möjligheten att återbesöka stan.

– Den här turneringen handlar mycket mer än om bara schack. Det handlar om bra minnen, atmosfär och sällskapet. Karlstad betyder mycket för mig, säger Juri Krupenski som har spelat schack under i princip hela sitt liv.

Vann efter remi

Karlstad Open har pågått i fyra dagar med åtta ronder. Inför måndagens parti ledde Juri Krupenski med en poäng mot sin motståndare och valde att erbjuda remi.

– Ibland kan det kännas lite osportsligt men det är turneringssituationen som kan påverka såna beslut.

Vem vinner? Se schackvinnaren möta SVT:s reporter över att parti.

Schack

  • Ordet schack kommer från persiskans ”shah” som betyder ”kung”
  • Det går att tävla i schack på olika sätt som till exempel blixtschack och snabbschack. Variationen beror mestadels på hur lång den sammanlagda betänketiden varje spelare har.
  • Schackmatt kommer från persiskans ”Shah Mat” som betyder ”Kungen är överfallen (eller hjälplös, besegrad) från bakhåll”.
  • Att erbjuda remi innebär att efter godkännande från domare förklara matchen oavgjord.
  • Med svenska regler ger vinst en poäng och en remi en halv poäng.

Källor: Wikipedia och Sveriges Schackförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.