Värmlandspolisen har fått in 50 kilo explosiva varor

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par dagar är Sveriges första amnesti för explosiva varor över. I Värmland har polisen fått in 50 kilo explosiva varor.

– Vi har fått in 50 kilo av explosiva varor varav 25 kilo är sprängmedel, sen är det lite mindre mängder av pyroteknik, finkalibrig ammunition, tändhattar och så vidare, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid Polisen i Bergslagen.

Dynamit från bondgårdar

Syftet med amnestin är att minska andelen illegala explosiva föremål i samhället. Fram till elfte januari 2019 kan man lämna in tillexempel handgranater, krut och andra olagliga sprängämnen utan att riskera någon rättslig påföljd.

– Det bakomliggande syftet med amnestin är ju att få in sånt som kan användas i kriminell verksamhet och det som har kommit in i Värmland är inte av den typen utan det är gammal dynamit som man har haft på bondgårdar och liknande för att använda i jordbruket. Men det är ju behjärtansvärt att få in det så att det inte blir olyckor i samband med att man har det här gamla sprängmedlet som är farligt bara genom att det ligger där, säger Tommy Lindh.

Vad finns det för risker med att man har sånt här hemma?

– Sprängmedel är ju en vara som har ett bäst före-datum, dynamit till exempel kan, om förhållandena är rätt, börja svettas och bli väldigt farligt att hantera.

Ska förstöras

Mellan den 15 oktober 2018 och den 11 januari 2019 pågår amnestin. De explosiva varorna har hämtats upp av polispatruller och ska nu förstöras.

– Det vi får in ska destrueras, men i väntan på det förvaras det i speciellt avsedda kassuner, säger Tommy Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.