Målet, att sjukvården ska vara oberoende av hyrläkare, är långt borta. Foto: SVT

Kostnaden för hyrläkare minskar

Uppdaterad
Publicerad

I höstas sa Region Värmland att de vill bli oberoende av hyrläkare. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Tobias Kjellberg ser kostnaden för köp av hyrläkare under 2019 ut att landa på runt 70 miljoner kronor mindre än föregående år. Men det är en bra bit kvar till noll.

Flera vårdcentraler i Värmland är fortfarande helt eller delvis beroende av hyrläkare. Likenäs, Årjäng, Molkom, Hagfors är några som nämns.

Men, kostnaderna har minskat sen Region Värmland, tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, inledde en satstning för att minska beroendet av hyrläkare. Pengarna har sparats in genom att strama åt reglerna.

– Man kan säga att det har varit en för stor variation mellan enheterna i användandet av hyrläkare och det har vi försökt komma till rätta med genom ett dispensförfarande, säger Region Värmlands Hälso- och sjukvårdsdirektör Tobias Kjellberg.

Nu måste varje chef skicka en ansökan till hälso- och sjukvårdsledningen om användning av hyrläkare, en ansökan som ska hänsyn till produktion, patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Fortfarande ansträngt

Vad säger då läkarna ute i verksamheten om detta?

– Jag har inte fått några signaler om att det inte skulle ha funkat, sen är det fortfarande en ansträngt situation. Tillgängligheten är fortfarande en fråga, men det är ju ett nationellt problem också, säger Christofer Lindholm, ordförande för Värmlands läkarförening.

Hur långt har ni kvar till att bli helt oberoende av hyrläkare?

– Det är nog väldigt långt, säger Christofer Lindholm.

– Fortfarande rätt så långt. Det handlar om förändrade arbetssätt. En arbetsväxling där vi kan förskjuta en del av de traditionella läkaruppgifterna till andra yrkeskategorier. Vi måste fortsätta sträva efter att anställa fler och att fler av utbildningsläkarna blir klara, säger Tobias Kjellberg.

Det handlar också om att få läkare att stanna i Värmland.

– Vi behöver få hit kollegor som vill jobba. Arbetsmiljön tror jag är en av de viktigaste pusselbitarna för att få till det och att administrationen inte blir för tung, säger Christofer Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.