Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet är överens om de stora dragen i politiken nästa år. I videon berättar Fredrik Larsson och Anna Hammar om uppgörelsen om att satsa på högre löner. Foto: Bengt Hedin/SVT

80 miljoner extra till löneökningar för vårdpersonal i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Region Värmland göra en storsatsning på lönerna för de anställda inom hälso- och sjukvården.

I klippet: Regionråden Fredrik Larsson (M) och Anna Hammar (V) berättar mer om uppgörelsen.

Det är de sex partierna i Värmlandssamverkan som gjort upp med Vänsterpartiet om att skjuta till ytterligare 80 miljoner kronor för löneökningar till vårdpersonalen 2023 i ett budgetförslag som läggs fram på tisdagen.

Regionvalet 2022 Värmland

– Vi är i en situation där vi känner att lönerna halkat efter och att vi inte är konkurrenskraftiga då leder det fram till den här satsningen, säger regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

Han ser uppgörelsen med Vänsterpartiet som unik.

– Vi ser det som absolut nödvändigt att vi gör en satsning, säger Vänsterpartiets regionråd Anna Hammar.

Tusenlappar i lönelyft

Enligt Anna Hammar kan det röra sig om ”några tusenlappar” i höjd lön per månad för bland andra sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar inom hälso- och sjukvård.

Klarar inte de ekonomiska kraven

Lönerna är en del av satsningarna som görs i en budget som omsluter cirka elva miljarder och som slutar på ett nollresultat – vilket innebär att man inte uppfyller kravet på god ekonomisk hushållning.

Enligt Fredrik Larsson är de ekonomiska prognoserna svåra att bedöma och budgeten kan komma att revideras senare i år.

Partier överens inför valet

Enligt Fredrik Larsson visar uppgörelsen mellan partierna i Värmlandssamverkan (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet samt Miljöpartiet) och Vänsterpartiet att de inför höstens regionval är överens om de stora dragen i politiken nästa år.

I klippet berättar Fredrik Larsson och Anna Hammar om uppgörelsen om att satsa på högre löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet