Foto: SVT

Aila af Karlstad – en död fråga

Publicerad

Det har nu gått åtta år sedan båten Aila af Karlstad gick på grund i naturreservatet Lurö skärgård. Trots myndigheters försök att få bort båten ligger hon kvar.

En vacker vårdag lämnar vi Ekenäs, längst ut på Värmlandsnäs, ger oss ut på det glittrande vattnet och tar sikte på naturreservatet vid Lurö. Vi åker med skepparen Björn Örnvald för att besöka Södra trädgårdsholmen där båten Aila af Karlstad ligger sedan åtta år.

– Jag har vant mig vid att den ligger där så det är inget jag tänker på längre när jag åker förbi men det har blivit ett tillhåll för svalor och småfåglar. Fiskgjusen sitter gärna i toppen där och spanar så den har nästan blivit en del av naturen, säger Björn Örnvald.

Sedan grundstötningen 2008 har frågan om skeppet seglat upp hos flera myndigheter: Säffle och Karlstads kommuner, Länsstyrelsen, Kronofogden och Naturvårdsverket. De har försökt hitta möjligheter att få bort båten men enligt Länsstyrelsen i Värmland har det varit svårt att få någon hamn i Vänern att ta emot den och det skulle kosta runt 700 000 kronor.

– Den ligger ju fortfarande i vårt naturreservat och fortfarande är vår uppfattning att ägaren ska frakta bort den men allt kostar pengar och vi gjorde ju bedömnngen att i förhållande till miljönyttan att ta bort den så kostade det skattebetalarna för mycket, Lars-Ove Olsson som är enhetschef och chefsjurist  på Miljöskydd och Förvaltning hos Länsstyrelsen.

”Vi kan inte göra nåt”

– Vi har försökt förelägga om att den ska tas bort, vi har gjort det vi kan inom lagens ramar men vi har fått våra beslut upphävda. Vi överklagade och fick avslag i nästa instans så nu kan vi inte göra så mycket, säger Anna Rangfeldt som är miljö- och hälsyskyddschef i Säffle kommun.

År 2010 vände sig Säffle också till Naturvårdsverket för hjälp men hittills har kommunen inte fått nån respons.

– Vi behöver ju ekonomiskt stöd för att få bort båten, just nu är det ingen som tar i den frågan, säger Anna Rangfeldt .

”En död fråga”

Senaste noteringen hos kommunen i den här frågan är alltså från 2010, senaste hanteringen hos Länsstyrelsen skedde 2009. På sex år har inget skett.

– Just nu är den en död fråga. Den kommer att återgå till naturen och brytas ned som andra skeppsvrak, säger Lars-Ove Olsson.

Flera intressenter har kontaktat Länsstyrelsen för att försöka få till en bärgning eller för att dra ut båten och sänka den för att senare kunna dyka vid den men de initiativen har inte gått i lås:

– Det hela har stupat på att det finns fortfarande en ägare till båten och det finns en sjöpanträtt i båten på ca 100 000 kronor så om någon vill komma åt båten får man nog vara beredd att lägga upp 100 000 kronor för att lösa panten helt enkelt då, säger Lars-Ove Olsson.

Båten rostar bort

Aila af Karlstad ligger alltså kvar där hon ligger. Enligt både Säffle kommun och länsstyrelsen är båten i sitt nuvarande skick ofarlig för naturen och den kommer sakta rosta bort.

– En hård vinter med mycket drivis så är det nog inte så mycket kvar av henne längre, säger Björn Örnvald. Så småningom bryts den sönder, eller rostar sönder, och då blir den borta till slut och hamnar på botten istället, avslutar han.

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med båtens ägare som inte vill lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.