Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Stefan Wessberg är överraskad över att hovrätten friar de två anställda vid HVB-hemmet Platea för ansvar för femårige John Walters död. Foto: SVT

Åklagaren om hovrättsdomen i John Walter-fallet: ”Överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Att Hovrätten för Västra Sverige friade de båda åtalade i målet om vem eller vilka som bar ansvar för femårige John Walters död kom som en överraskning för åklagaren i målet.

– Jag trodde hovrätten skulle fastställa tingsrättens dom, säger han.

Åklagare Stefan Wessberg var den som väckte åtal mot de två kvinnliga anställda vid Platea i Hagfors. När förundersökningen var klar ansåg han att bevisen för att de båda skulle ha orsakat femårige John Walters död genom oaktsamhet var tillräckliga för fällande dom.

– Jag tyckte jag hade mycket på fötterna när jag åtalade, säger han.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Värmlands tingsrätt gick också på hans linje och dömde de två anställda till villkorlig dom för vållande till annans död. Men i dag rev Hovrätten för Västra Sverige upp domen och friade de båda kvinnorna från ansvar.

– För mig var det överraskande, säger han.

I videon ovan hör du hur han ser på dagens dom i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet