Äldre blir av med pengar på trygghetsboende i Karlstad – kommunen anmäler

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal äldre personer på ett trygghetsboende i Karlstad har blivit av med pengar vid sju tillfällen sedan förra sommaren, enligt verksamhetens egna lex Sarah-anmälningar.

– Vi ser allvarligt på det eftersom det har inträffat vid flera tillfällen, säger Madeleine Ahlborg, tillsynschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun.

Senast som en stöld rapporterades var 1 september i år efter att en anhörig till den äldre tagit ut 1 500 kronor och lagt i dennes plånbok. När den äldre senare tittade i plånboken fanns där då bara 20 kronor. Den äldre har hjälp av dag- och nattpersonal samt ett städbolag, totalt ska 20 personer ha varit hemma hos den äldre, både vikarier och fast anställda.

En anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är upprättad.

– Anledningen till att vi har valt att göra en anmälan till Ivo är att vi vet att det har inträffat, men vi har inte kunnat fastställa vad som har hänt. Deras utredning får visa om vi har brustit i verksamheten, säger tillsynschefen Madeleine Ahlborg.

Flera tillfällen då pengar har försvunnit

Sedan förra sommaren har det rapporterats in sex andra liknande händelser på trygghetsboendet, samtliga händelser har utretts enligt lex Sarah.

Misstänker ni stölder?

– Jag kan inte uttala mig om det i nuläget, säger Madeleine Ahlborg.

Åtgärder har vidtagits på boendet i form av dörrar med nyckelfri upplåsning för att kunna spåra vem som går in och ut i lägenheterna. Värdeskåp har och ska också att monteras i bostäderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.