Foto: TT

Många åldringsbrott under helgen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har polisen i Värmland fått in minst sju anmälningar om liknande åldringsbrott i länet.

– Det är på olika ställen, i Årjäng, Filipstad, Skoghall, Värmlands Nysäter och Forshaga, säger Tommy Bodin, på krimjouren vid polisregion Bergslagen.

Det är främst äldre personer födda på 1920- och 1930-talet som har utsatts för brotten. En för dem okänd man i 30-40-årsåldern ringer på dörren och vill komma in och växla pengar, ha hjälp med något eller håller fram en lapp med något meddelande.

– De äldre har uppfattat att han inte pratar svenska, han är vänlig och välklädd, mellan 170 och 175 centimeter lång, säger Tommy Bodin.

Femsiffrigt belopp

De äldre, som velat hjälpa mannen, har bland annat blivit av med pengar – i ett fall ett femsiffrigt belopp då gärningsmannen kom över en plånbok. Polisen misstänker att det kan röra sig om en och samma gärningsman.

– Några har förstått att de höll på att bli utsatt för brott när de sett mannen rota. Det har inte använts något våld och när han avvisats han gått.

”Var uppmärksam”

Polisen vill inte utfärda någon allmän varning men ber ändå allmänheten vara uppmärksam.

– Det här är något vi kommer titta på framöver. Det är oroande när man går på äldre, som är särskilt utsatta, säger Tommy Bodin.

Liknande åldringsbrott har även skett innan helgen i länet och polisen tror att det även kan finnas ett mörkertal.

– Det är angeläget att vi kan identifiera den här personen. Det är samma tillvägagångssätt, det är bra om man är lite vaken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.