Efter bara några timmars jakt hade båda alfadjuren i Slettåsflocken fällts. Foto: Ole Martin Norderhaug

Alfaparet i Slettåsflocken skjutna

Publicerad

Det tog bara några timmar innan den första vargen fälldes vid den omdebatterade norska vargjakten i Slettåsreviret vid Trysil.
Redan under den första jaktdagen sköts båda alfadjuren i reviret. Nu gör djurskyddsorganisationen NOAH nya försök att stoppa jakten.

Samtidigt som den svenska vargjakten ställts in med hänvisning till att stammen är för liten för att tåla jakt, jagas det för fullt på den norska sidan av riksgränsen.

Sedan i oktober pågår jakt på 26 vargar som vandrat ut ur den så kallade vargzonen, som är det område norska myndigheter avsatt för varg med valpar.

Vid nyår utökades jakten dessutom med en flock inne i zonen, den så kallade Slettåsflocken som tidigare rört sig på båda sidor gränsen.

– Det är en historisk jakt. Det är första gången vi får skjuta en flock inne i vargzonen, säger Dag Arne Berget i Trysil fellesforening, som organiserar jakten.

300 jägare redo

Och jägarna har varit effektiva. Redan den första jaktdagen sköts både hannen och tiken i det så kallade alfaparet.

– Vi hade väldigt bra förhållanden med fin spårsnö. Dessutom var intresset för att vara med och jaga jättestort. 300 jägare har anmält sig, och 150 av dem var ute den första dagen.

Men jakten är omdebatterad. Flera miljöorganisationer har protesterat, och nu gör djurskyddsorganisationen NOAH ett nytt försök att stoppa jägarna.

Organisationen har stämt staten, och hävdar att jakten strider mot grundlagen, som ger medborgarna rätt till mångfald i naturen.

Kräver jaktstopp

På torsdagen behandlas begäran om ett omedelbart jaktstopp i domstol i Oslo. Ett beslut väntas sedan inom en vecka.

– Det är tragiskt att vargarna har skjutits innan rätten har fått möjlighet att pröva jakten, säger NOAH:s ledare Siri Martinsen till NRK.

Frågan om den fortsatta jakten i området runt Trysil är dock oklar av helt andra skäl. Jägarna är helt enkelt inte säkra på att det finns mer varg i området.

– Vi spårar, och drar igång jakten igen så fort vi hittar nya vargspår. Det föddes inga valpar i vintras, och fjolårsvalparna har redan vandrat ut ur området.

– Vi vet att det rört sig ett äldre ungdjur där, men kanske har det också gett sig av, säger Dag Arne Berget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer