Det blir ingen vargjakt i Sverige i vinter, men i Norge pågår redan jakten för fullt. Foto: TT/arkivbild

Jaktstopp i Sverige – storjakt i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som den svenska vargjakten stoppats i vinter eftersom stammen anses för liten för jakt, pågår jakt på den norska sidan gränsen. Och enligt den norska regeringen är vargstammen inte alls hotad.

Det var besvikna svenska jägare som mottog beskedet i början av sommaren:  Vinterns inventering visar att vargstammen krympt till 305 djur, och Naturvårdsverket har beslutat att ställa in vargjakten.

Samtidigt fick de norska jägarna klartecken för jakt på sin sida riksgränsen.  Från den första oktober får maximalt 26 vargar skjutas utanför den så kallade vargzonen, och efter nyår kan tre hela flockar tas bort inne i zonen.

– Man känner sig både besviken och uppgiven, säger Tomas Fröman, jägare i Likenäs i norra Klarälvdalen.

– Det är ingen av oss som vill utrota vargen, men vi måste få begränsa koncentrationen!

Torbjörn Lysfoss i norska Trysil är desto nöjdare.

– Det påverkar hela samhället att bo och leva med närgångna vargar. Det är väldigt viktigt att vi får ta bort några av dem.

Betydligt färre vargar i Norge

Den norska vargstammen är bara en tredjedel så stor som den svenska, och målet för vargbeståndet är betydligt lägre.

Mellan 40 och 60 vargar ska finnas i Norge, medan Sverige satt ett mål på 300 djur.

I Norge får vargar med valpar bara finnas inne i den så kallade vargzonen, det enda område i landet där hela vargflockar tillåts leva.

Den norska vargzonen utgör fem procent av landets yta. Den är ett slags reservat för varg, medan resten av landet ska hålla i stort sett vargfritt.

Miljöorganisationerna i Norge är mycket kritiska, och har överklagat för att försöka stoppa jakten inne i vargzonen i sista stund.

Enligt Arnodd Håpnes på den norska Naturskyddsföreningen hotar vinterns jakt inte bara den norska, utan även den svenska vargstammen.

– När vi skjuter så knallhårt på våra vargar blir det mycket färre djur som går fram och tillbaka över gränsen. Det är ett hot mot den genetiska variationen och ett kritiskt hot mot stammen i båda länderna.

Olika bedömningar i länderna

Men det norska Miljödepartementet håller inte med om den analysen. Enligt statssekreterare Atle Hamar är vargstammen i Norge inte hotad.

– Den är inte hotad över huvud taget.

Men hur kan man göra så olika bedömningar i Sverige och Norge när det gäller jakt och vargstammens storlek?

– I Norge styr vi efter beslut i Stortinget och efter Bernkonventionen. Sverige styr efter EU:s habitatdirektiv och har en vargpolitik som är mer styrd av EU, medan Norge har en friare roll.

Det här är vargzonen:

2004 beslutade det norska Stortinget att inrätta den så kallade vargzonen.

Vargzonen är det enda område i Norge där vargflockar med valpar är tillåtna.

Zonen utgör cirka fem procent av Norges yta.

Vargar som vandrar ut ur zonen fälls varje år i licensjakt.

Den så kallade zonförvaltningen motiveras med att jordbruket måste skyddas så att djuren kan ströva fritt på bete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.