Foto: SVT

Ingen vargjakt i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen vargjakt nästa år. Det står klart sedan Naturvårdsverket idag beslutat att inte ge länsstyrelserna rätt att besluta om jakt kommande vinter.

Den svenska vargstammen minskade från 355 till 305 djur under vintern som gick.

Enligt Naturvårdsverket innebär det att stammen nu ligger på gränsen till gynnsam bevarandestatus – det vill säga den nivå som krävs för att vargen ska överleva i Sverige på sikt.

Därför delegerar man inte jaktbeslut till länsstyrelserna som tidigare år. I klartext betyder det att det inte blir någon jakt.

– Vi anpassar oss efter de nya förutsättningar som en i nuläget minskande vargstam innebär. Grundat på vetenskapliga rapporter från två forskargrupper som Naturvårdsverket redovisade för regeringen 2015 behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Jägarna kritiska

På Jägareförbundet i Värmland tas beslutet emot med besvikelse.

– Det är mycket olyckligt, säger ordförande Anders Olsson.

– Även om vargstammen har minskat i Sverige så ökar den i Norge. Det betyder att den Skandinaviska stammen är lika stor som förra året. Det här kommer att minska förtroendet för myndigheterna ytterligare i vargbygderna.

Rovdjursföreningen: En stam i fritt fall

Svenska Rovdjursföreningen är däremot positiv till dagens besked.

– Vargstammen är i fritt fall efter flera års tjuvjakt, säger ordförande Jan Bergstam.

– Det har pågått så länge att nu måste man göra nägot.

Ingen förklaring till minskningen

Vargstammen har minskat de senaste tre åren Enligt Naturvårdsverket finns ingen uppenbar naturlig förklaring.

Länsstyrelserna i varglänen arbetar nu tillsammans för att få svar på vad nedgången beror på.

– Vi ser en ökad omsättning i stammen. Det tyder på att det är något mer som händer än vad det brukar vara, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Kan det handla om tjuvjakt?

– Ja, det är ju en tänkbar orsak. Vargar kan dö av många orsaker och vi vet att det förekommer illegal jakt, så visst kan det vara så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.