Filipstadsbon Alfred Maultasch riskerar att förlora dryggt 30 miljoner kronor på vindkraft. Foto: SVT

Alfred förlorar miljoner på vindkraften

Publicerad

De låga elpriserna har gjort vindkraften till en förlustaffär. En av dem som drabbats är Filipstadsbon Alfred Maultasch som riskerar att förlora de dryga 30 miljoner kronor som han satsade i ett nytt vindkraftverk i Bohuslän.

När Alfred Maultasch sålde sin andel i ett gotländsk vindkraftsbolag för några år sedan fick han loss 15 miljoner kronor.

Han valde då att investera i ett nytt vindkraftverk i Tolvmanstegens vindpark i Bohuslän. Men investeringen gick på det dubbla så för att ro projektet i land pantsatte han all sin egendom och lånade 15 miljoner till.

– Det skulle vara en bra placering för mina barn och barnbarn, att producera ren energi och samtidigt få en del intäkter på det, säger Alfred Maultasch.

Blir ingenting kvar

När Maultasch våren 2011 fattade beslutet att satsa var vindkraftens intäkter uppe i närmare 75 öre per kilowatt-timme. Han räknade då med att en genomsnittlig intäkt på 60 öre skulle räcka för att kunna räkna hem investeringen.

– När jag köpte det här räknade jag med att det skulle vara betalt inom sju år, berättar Alfred Maultasch.

Men när hans tvåmegawatts vindkraftverk stod klart året därpå hade elpriserna redan börjat sjunka. Hittills i år har intäkterna i genomsnitt legat på 38 öre per kilowatt-timme.

– Det betalar sig inte alls. Det kommer inga pengar in utan jag måste ta av privata medel för att betala amortering och ränta. Verksamheten täcker inte sina kostnader. Det måste göras underhåll, service och betalas fastighetsskatter och allt möjligt. Det blir ingenting kvar, och absolut ingen vinst, utan frågan är hur stor förlusten blir, suckar Alfred Maultasch.

Räcker inte till ränta

Orsaken till den negativa prisutvecklingen är att det produceras mer el än vad som efterfrågas.

Och det har inte bara gjort att elpriserna fallit utan också att värdet av elcertifikaten sjunkit, alltså de stödåtgärder som ska ge producenter av förnyelsebar el bättre betalt.

– För oss har det bara varit en förlust eftersom man har förespeglat oss att man får ungefär 30 öre för elcertifikaten. Nu får vi hälften av detta. Nu när elpriserna ligger i botten skulle elcertifikaten hjälpa oss att få upp priserna men då går elcertifikatpriserna också ner, konstaterar Alfred Maultasch.

– Jag började redan förra hösten, som ny energiminister, att ta tag i frågan. Vi har nu lagt fram ett förslag för Riksdagen, det ligger på Riksdagens bord för behandling, om att utöka elcertifikaten för att få fram mer förnybar elproduktion på sikt, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

– Det kan ge två, tre öre per kilowatt-timme. Det är inte mycket att leva av och inte mycket att betala av sina räntor och amorteringar med, kontrar Alfred Maultasch.

15 miljoner borta

Alfred Maultasch menar att är hög tid att skrota elcertifikaten och i stället göra vindkraften konkurrenskraftig genom skattemässiga fördelar. Regeringens planer på att utöka elcertifikaten ger honom inget framtidshopp alls.

– Förr eller senare kan inte jag betala det banken ska ha och då blir det väl en auktion eller försäljning av vindkraftverket till ett lågt pris. Förmodligen förlorar jag alla pengar som jag satsat där. Jag satsade 15 miljoner av mina sparade pengar. De pengarna finns inte längre, säger Alfred Maultasch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motvind för vindkraften

Mer i ämnet