Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målaren Ali Gholami och undersköterskan Anwar Haydari är båda från Afghanistan och flydde som ensamkommande till Sverige 2015. I dag försörjer de sig själva och har fast jobb. Foto: SVT

Ali Gholami från Hammarö var ensamkommande – jobbar nu som målare

Uppdaterad
Publicerad

7 av 10 ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 är i arbete och försörjer i dag sig själva, enligt statistik från SCB. SVT Värmland har träffat två av dem i Karlstad – Anwar Haydari som är undersköterska på nattpatrullen i hemsjukvården och målaren Ali Gholami.

Hemma i lägenheten i centrala Karlstad har Anwar Haydari, 24 år, en lugn ledig förmiddag från jobbet i hemsjukvårdens nattpatrull. Där har han haft fast tjänst i två år.

– Jag älskar att jobba inom vården, säger han och berättar att drömmen är att utbilda sig vidare, första steget är till sjuksköterska.

Bitvis svår väg

I en stor villa i utkanterna av Karlstad står 25-årige Ali Gholami i sin målarmundering och stryker grå färg på fönsterlisterna. Han är anställd på en Hammaröbaserad målarfirma sedan lite mer än tre år.

– Det är ett kul och spännande jobb, säger han.

Men vägen hit har bitvis varit svår.

– Det var en lång process och lång väg innan jag kom hit, säger Ali som fick vänta fem år på svar om han skulle få stanna i Sverige.

Försörjer sig själva

Både Anwar och Ali kom till Sverige 2015 som ensamkommande flyktingar. Då var de 16 respektive 17 år. De har läst svenska, gått klart gymnasiet och efter en tid fått fast jobb.

Och de är inte ensamma i sitt slag. Siffror från SCB visar att majoriteten av de ensamkommande barn och unga som kom under flyktingkrisen 2015 nu försörjer sig själva.

I klippet resonerar Ali Gholami kring varför statistiken ser ut som den gör och vi får veta vad jobbet betyder för både honom och för Anwar Haydari.

RAPPORT FRÅN SCB OM ENSAMKOMMANDE BARN

Drygt 35 000 ensamkommande barn sökte asyl i Sverige 2015. De var därmed yngre än 18 år och kom till Sverige utan vårdnadshavare.

Drygt 13 000 av dem har fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn, och drygt 7 000 har fått det enligt gymnasielagen. I båda grupperna var de flesta pojkar från Afghanistan.

Av dem som fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn var 87 procent pojkar. I gymnasielagsgruppen var 98 procent pojkar.

De som fick uppehållstillstånd som ensamkommande barn fick i stor utsträckning permanenta uppehållstillstånd.

Omkring fyra av tio var svenska medborgare i slutet av 2022.

De som fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen kunde få ett permanent sådant om de fick jobb efter gymnasiet. Av dem hade cirka hälften permanent uppehållstillstånd 2022.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.