• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Allt blötare i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI:s nya klimatanalys visar att temperaturen i Värmland kan komma att stiga med fem grader fram till slutet av seklet.

Klimatanalysen visar hur klimatet i Värmland förändras beroende på kommande utsläpp av växthusgaser. Analysen visar att vi får mer nederbörd och att temperaturen kan stiga med så mycket som fem grader fram till 2100. Årsmedeltemperaturen i Värmland ligger i dag på drygt fyra grader.

Analysen pekar också på en ökning av årsmedelnederbörden med cirka 20 procent och den största ökningen sker vintertid.

Klimatet i Värmland

– Resultaten visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. En ökad nederbörd innebär större påfrestning på vårt samhälle, som redan idag är utsatt både vid kraftiga skyfall och under perioder med ihållande regn, säger Karin Klasa klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Värmland i ett pressmeddelande.

Mindre snö

I analysen har man utgått från två olika scenarior, att utsläppen av växthusgaser begränsas eller fortsätter vara på den nivå de är i dag. Skulle utsläppen inte begränsas förväntas värmeböljorna öka eftersom temperaturen höjs och antalet varma dagar blir fler. I slutet av seklet visar analysen ett årsmedelvärde på 15 dagar i följd med dygnsmedeltemperaturer på över 20 grader.

Som ännu en följd av det varmare klimatet förväntas snötäcket minska generellt över hela länet.

–  I takt med att vintrarna blir mildare och mildare kommer mer nederbörd att falla som regn i stället för snö, vilket även får betydelse för till exempel turismnäringen, säger Karin Klasa.

Förändrade flöden

Enligt SMHI har vattendragen i Värmland tidigare haft tydliga årstidsförlopp, med vårflödestopp, låga sommarflöden, högre höstflöden och lägre vinterflöden. Dessa förändras enligt framtidsscenarierna. För Klarälven och Norsälven kvarstår mönstret men vårflödestoppen kommer tidigare och i medeltal är flödet lägre då. Under höst och vinter blir flödena högre men sommaren påverkas inte nämnvärt.

Här hittar du hela rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet i Värmland

Mer i ämnet