Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Per Skoog berättar om det stora upprustningsarbetet vid den jättelika dammen i Letafors. Foto: Johan Hedlund/SVT

Här katastrofsäkras den jättelika dammen i Letafors

Publicerad

Den är 1 800 meter lång och drygt 18 meter hög.

Nu har den jättelika Letaforsdammen norr om Sysslebäck säkrats för framtida klimatförändringar som i värsta fall skulle kunna leda till dammbrott.

Arbetet med att framtidssäkra dammen, som togs i drift 1965, inleddes i maj 2022 och beräknas vara helt klart i slutet av november i år.

Anledningen är enkel: Ägaren Fortum vill undvika att dammen börjar läcka eller i värsta fall brister helt, något som skulle få förödande konsekvenser för närboende i området runt sjön Letten men även i norra Klarälvdalen.

Klimatet i Värmland

Mångmiljonsatsning på att rusta dammen

Mångmiljonsatsningen på att rusta dammen är ett led i det arbete energibolaget gör för säkra sina kraftverk och kraftverksdammar.

– Dammen var säker från början och nu blir den ännu säkrare, säger projektledaren Per Skoog.

Pumpkraftverket i anslutning till dammen, ett av endast tre som är i bruk i Sverige, producerar årligen 65 gigawattimmar vilket motsvarar elanvändningen för ungefär 3 250 elvärmda normalvillor under ett år.

I videon ser du bilder från underhållsarbetet och hör Per Skoog berätta vad som har gjorts för att framtidssäkra dammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet i Värmland

Mer i ämnet