Allt färre bilister får blåsa i polisens alkomätare. Foto: SVT

Allt färre bilister får blåsa

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt färre bilister som får blåsa i polisens alkomätare. De tre senaste åren har antalet kontrollerade bilisterna minskat rejält. Polisbristen är största orsaken.

– Jag saknar en massa poliser, säger trafikpolisens gruppchef Anders Karlsson.

Den här veckan har det varit en nationell trafiksäkerhetsvecka med extra nykterhetskontroller på vägarna. Men under de senaste åren har polisens nykterhetskontroller i trafiken mer än halverats. Enligt Motormännen som tagit fram statistik genomfördes 2015 två miljoner kontroller på de svenska vägarna. 2017 var den siffran drygt 940 000.

– Det är ett stort problem och det blir bara sämre. Vi vill ha fler trafikpoliser, säger Birgitta Karstensson är ordförande för Motormännen i Karlstad.

Anders Karlsson är gruppchef vid trafikpolisen:

– Jag saknar en massa poliser, det är självklart. Vi skulle satsa mer på trafikpolisen och mer ordningspoliser då hinner vi göra desto mer.

Färre trafikpoliser

Det senaste året har det försvunnit sex trafikpoliser i Värmland och nu finns det nio kvar, enligt honom.

– Det är inte bra. Vi missar en hel del i samband med detta. Det finns en hel del alkohol i trafiken och även drograttfyllerister.

I region Bergslagen, dit Värmland hör i polisorganisationen, ligger antalet personer som fastnar i nykterhetskontrollerna på samma nivå nu som för tre år sedan, strax över 2500 personer. Enligt Polisen är det ett resultat av att de gör riktade satsningar vid särskilda platser och tidpunkter, till exempel fredag- och lördagsnätter och lördagsmornar. Det gör att andelen anmälda alkohol- och drograttfyllor inte har gått ner i statistiken. 

Mörkertalet växer

Men att vardagskontrollerna blir färre, innebär enligt Anders Karlsson att polisen syns mindre på vägarna och att det mörkertal som finns idag riskerar att växa: 

– Tyvärr är det många som har alkoholproblem idag, som ändå kanske fungerar någorlunda och har jobb och så, men som vi upptäcker att de kanske inte kör helt nyktra på morgonen till jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.