15 procent ska betalas i kontantinsats när man köper en bostad – pengar som ungdomar sällan har. I stället ser Thobias Gren, chef på Fastighetsbyrån i Karlstad, hur föräldrarna ofta får hjälpa till i stället. Foto: SVT/Tomas Oneborg, TT

Allt svårare för unga att få tag i första egna bostaden

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge varit svårt för ungdomar att köpa sin första bostad i storstäderna, men nu syns liknande problem även i mellanstora städer, bland andra Karlstad.

Drömmen om en egen bostad får allt oftare stanna vid bara en dröm för många ungdomar som vill flytta hemifrån.

Ungas möjligheter att låna pengar har stadigt försämrats under de senaste tio åren, och det har blivit allt vanligare att föräldrar måste gå in och hjälpa till som medlåntagare eller med kontantinsatsen. Det visar en ny rapport från HSB.

15 procent i kontantinsats

HSB:s rapport visar att exempelvis en 23-åring som just börjat jobba bara kan få lån till en mindre bostad i åtta av tjugo undersökta städer. En kraftig försämring jämfört med 2005, då motsvarande bostadslån gavs i 16 av 20 kommuner.

Framförallt är det bolånetaket som begränsar. 15 procent ska betalas i kontantinsats – och så mycket pengar är det sällan som ungdomar har.

– Ofta är det föräldrar som får låna ut pengar till sina barn eller gå in som medlåntagare. Men alla har förstås inte den möjligheten, säger Thobias Gren, chef på Fastighetsbyrån i Karlstad.

Tipsar om kranskommunerna

Värst är det förstås i storstäderna, men nu börjar liknande problem synas i framförallt universitetsstäder, bland andra Karlstad. Men Thobias Gren tipsar om att det i kranskommunerna brukar finnas bostäder som inte är lika dyra och därmed inte kräver lika hög kontantinsats.

– Det kan vara ett bra första steg in på bostadsmarknaden, säger Thobias Gren som gärna skulle vilja se någon form av statligt bolån speciellt riktat till just unga vuxna.

Vanligt att föräldrar hjälper till

I praktiken tillåter knappast bankerna i dagsläget att en person utan någon egen insats köper en bostad, och att man tar hjälp till exempel av föräldrar har blivit så vanligt att statliga bolåneinstituet SBAB numera har en särskild avdelning för detta.

– Ja, vi har en avdelning med några som är experter på just frågor om samägande mellan föräldrar och unga vuxna, säger Mats Linnell, chef på SBAB i Karlstad.

Han konstaterar att det blivit allt vanligare att unga vuxna behöver hjälp när det är dags att skaffa den första bostaden, men uppmanar samtidigt föräldrar att tänka efter före. 

– Har man flera barn, så tänk efter före och ta gärna hjälp av en jurist eller en rådgivare på banken. Det kan bli komplikationer senare i livet som man kanske inte tänker på, till exempel om man själv vill byta bostad, skiljer sig eller kanske köpa en fritidsbostad. Då kan det finnas utmaningar om man står med på sina ungdomars lån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.