Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sommaren har många barnfamiljer sökt hjälp på Stadsmissionen. Foto: Vadim Ghirda/TT

Allt fler barnfamiljer söker ekonomisk hjälp i Karlstad

Publicerad

I spåret av pandemin har allt fler hamnat i ekonomisk utsatthet. På Stadsmissionen i Karlstad märker man av en helt ny grupp som söker hjälp.

– Barnfamiljer tycker det är skamfyllt att komma till oss, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen

På Stadsmissionen vittnar man om två grupper som de inte har sett tidigare. Framförallt är det barnfamiljer. Den andra gruppen är de som tidigare har haft jobb men på grund av pandemin blivit arbetslösa och inte längre får ihop sin ekonomi.

I videon hör du församlingsherden Johan Husberg berätta mer om ökningen av de som söker hjälp.

Markant ökning

Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen berättar att för sju år sen hade man drygt 10 till 15 besökare om dagen. Nu är den siffran uppe i cirka 60 till 80 besökare.

– Det är en ny typ av ekonomisk utsatthet. Systemet hänger inte med. Vissa har svårt med ekonomin från månad till månad, då kan man inte söka bidrag, säger Marie Björklind.

Barnfamiljer utsatta

Under sommaren har många barnfamiljer sökt hjälp på Stadsmissionen.

– Nu när det är lov har många barn inga aktiviteter, de behöver sparkcyklar och kläder men alla pengar går till mat. Barnfamiljer tycker det är skamfyllt att komma till oss. Många pratar i tredje person och säger att det inte är till dem, säger Marie Björklind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer