Foto: SVT

Anna-Greta (S) går emot partiet i skolfrågan

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ska framtiden för Råda skola avgöras, och trots att socialdemokraterna har egen majoritet i fullmäktige är det långt ifrån säkert att det blir som kommunstyrelsen föreslagit, eftersom flera s-ledamöter tänker gå emot partiets linje.

Anna-Greta Johansson har varit politiker i Hagfors kommun i mer än 15 år och bara vid någon enstaka gång har hon tidigare gått emot partiets linje, men i kväll är det dags. Hon vägrar ställa upp på partiets linje att göra om skolan, från en F-6 skola till en F-3 skola och köra de lite äldre mellanstadiebarnen till Ekshärad istället.

– Jag tycker det finns ett bra elevunderlag i Råda, och det är ett vansinnigt förslag att så små barn ska behöva åka buss flera timmar per dag, säger Anna-Greta Johansson (S).

Fyra röster räcker

Och hon är inte ensam flera socialdemokratiska ledamöter funderar på att i kväll gå emot partiets linje. Och det räcker att fyra socialdemokrater röstar med oppositionen för att förslaget ska falla.

Det faktum att det var lågt valdeltagande tycker Anna-Greta Johansson inte berättigar att man går emot det mycket tydlig resultatet bland dem som röstade.

– Vi måste ju lyssna på dem som gått och röstat, inte räkna in dem som varit tysta, säger Anna-Greta.

Komma till avslut

Kommunalrådet Åsa Johansson (S) tror att det kommer att bli ett möte med mycket debatt, mycket folk och många diskussioner men hon tror ändå att förslaget om en F-3 skola kommer att gå igenom.

– Vi har stött och blött den här frågan i ett och ett halvt år nu. Vi måste komma till ett avslut, även om frågan väcker starka känslor, säger hon.

Åsa Johansson tror att åtminstone tre ledamöter kommer att rösta mot förslaget. Troligen finns ett beslut framåt 21-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.