– Det är en gråbrun sörja som luktar mycket illa och det är alldeles förfärligt, säger Ulla Eriksson, markägare och granne till Bäckhammars bruk. Foto: SVT

Ännu ett utsläpp i Visman – djurlivet helt borta

Uppdaterad
Publicerad

Djurlivet i ån Visman är nu helt dött efter flera utsläpp från Bäckhammars bruk och de boende längs det nu bruna illaluktande vattnet är bedrövade.

– Det finns inga fiskar, det finns inga fåglar, det finns inga insekter. Det är totalt dött, säger Ulla Eriksson, som bor intill ån.

Bäckhammars bruk tilllverkar miljöcertifierat papper och i takt med att bruket ökat sin produktion de senaste åren har också utsläppen ökat enligt de boende längs ån. I augusti orsakade åskoväder en rad tekniska fel och svartlut läckte ut och tog död på stora mängder fisk och andra djur.

I måndags skedde ytterligare ett större utsläpp i samband med uppstart efter ett produktionsstopp och det beskrivs av de boende som det värsta hittills.

– Det är en gråbrun sörja som luktar mycket illa och det är alldeles förfärligt, säger Ulla Eriksson, markägare.

”Vi skäms”

Det förra stora utsläppet anmäldes av både markägare och Länsstyrelsen och en åklagare har inlett en förundersökning om miljöbrott. På bruket beklagar man läget. Förklaringarna är fler olika oväntade fel, senast var det en brunn som kollapsade, enligt Tarjei Svensen.

– Vi kan inte annat än beklaga, så här ska det inte se ut, säger Tarjei Svensen, miljöingenjör på Bäckhammars bruk.

Markägarna kallar det för en skandal.

– Ja, man kan väl knappast vara oenig. Tyvärr, vi skäms.

Inga garantier

Enligt företaget pågår ett ständigt förbättringsarbete för att det vatten som släpps ut ska vara så rent som möjligt. Samtidigt kan man inte garantera att det inte sker igen och de boende har tappat förtroendet.

– Man jobbar dygnet runt för att åtgärda säger man och det här är resultatet, säger Lennart Sylwander uppgivet. Han är en av de drabbade markägarna.

– Jag kan inte förstå att det 2018 kan vara tillåtet med såna här utsläpp, säger Ulla Eriksson.

Har ni dålig koll?

– Tydligen så har vi väl det med facit i hand. Vi har en vända att göra internt, säger Tarjei Svensen.

Bruket lovar nu åtgärder, bland annat har de ökat vattenflödet för att få ett renare vatten i Visman, men ingen vet när livet i och kring ån kan bli sig lik igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.