Foto: SVT

Ännu tuffare sparkrav i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Under pågående budgetberedningen förvarnar nu kommunledningen i Kristinehamn om att ett redan tidigare stort sparkrav måste höjas kraftigt. För nästa år åker sparbetinget upp med 80 procent, från 50 till 90 miljoner kronor.

Tidigare har Kristinehamns kommun planerat för att behöva spara 120 miljoner kronor under den kommande treårsperioden 2020 – 2022. Men under den budgetberedning som pågår har man kommit fram till att det inte alls kommer att räcka.

Kommunen behöver höja nästa års besparingar från 50 till 90 miljoner kronor. Alla förvaltningarnas budgetar ska ner 6,7 procent istället för den tidigare uppgiften 4 procent.

Smärtsamt

– Vi tar väl oss ur det här men det blir smärtsamt, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M).

Hon uppger att sparbehovet framförallt beror på kostnaderna för hemtjänsttimmar och särskilt boende, minskat skatteunderlag och dessutom mindre statsbidrag.

– Nämnderna får nu göra sitt och komma med förslag på besparingar till kommunfullmäktige, förklarar Marie Oudin.

Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamn Foto: SVT

Kommunfullmäktige i Kristinehamn beslutar om budgeten för 2020 och plan för 2021-2022 i juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.